35-års jubileumstur til Gjøvik

Foreningen til akevittens fremme hadde 35-års jubileum i 2024 og dette måtte feires på passende vis.
Det ble tatt kontakt med Stine Borgersen i Akevittruten og vi fikk et passende turforslag med tittelen «Sterke opplevelser i Oppland». Det var lagt opp til en variert fagdag på Gjøvik 6.-7. september med påfølgende jubileumsmiddag.

Turen startet tidlig fredag morgen med buss inn til Drammen og hvor vi byttet til jernbane. Det spredte seg en viss tvil rundt valg av reisemåte og forventet ankomst når det skumle ordet signalfeil meldte seg på stasjonens skjermer ved togbytte på Oslo S. Men det viste seg at dette kun resulterte i sakte kjøring og stopp på alle stasjoner. Noe togentusiasten(e) i foreningen satte pris på. Mer for pengene, ble det nevnt.

Etter ankomst Gjøvik og innsjekk på hotellet ble vi møtt av Stine Borgersen. Hun fulgte oss til Hoff SA hvor vi ble møtt av Lars Roar Holte. Han hadde rundet av sin yrkesaktive karriere etter mange tiår i potetbedriften, men var fortsatt en lidenskapelig guide på bedriften. Vi fikk en omvisning på meske- og gjæringsanlegget med sine 8stk 45kubikkmeter tanker og kontrollrommet hvor de kontrollerer hele produksjonen av 2,5 millioner potetsprit årlig. Derfra gikk vi over plassen for å nyte utsikten fra toppen av selve rektifiseringsanlegget. Været viste seg fra en eksemplarisk side denne dagen og det var en flott utsikt over Gjøvik med Mjøsa som en speilblank kulisse i bakgrunnen.

Tilbake på bakkenivå gikk ferden til administrasjonsbygget og foredraget «Fra potet til sprit.» Det var ingen tvil om at akevittinteressen var stor hos Lars Roar Holte, og at kunnskapen om foredlingsprosessen av denne knollveksten var høy. Foredraget inneholdt geografi, historie, sitater, oppskrifter, artige bilder og tallmateriale om Gjøvik, pommes frites, potetstappe og selvfølgelig akevitt. Med en liten tilhørende matbit fikk vi smake på klassikeren Gammel Opland, og Hoff sin egenproduserte akevitt. Sistnevnte hadde den passende teksten på etiketten «enkelte poteter sprer mer glede enn andre». Til slutt fikk vi en smak av Hoff sin egen 175års jubileumsakevitt. Alt sammen var veldig godt og tiden raste alt for fort av gårde. Vi kom litt senere til lunsj enn planlagt.

Lunsjen ble inntatt på Hygge restaurant hvor Stine Borgersen igjen møtte oss. Hun hadde forberedt akevittcocktailen Oppland Mule med ingrediensene Gammel Opland og Thomas Henry Ginger Ale. Frisk og god, noe som smakte godt i det varme været.

Videre gikk ferden til Holmen Brænderi hvor vi fikk grundig introduksjon om starten på industrieventyret i Gjøvik. Det strakte seg fra produksjon av de første glass, via distriktenes korn og potetdyrking og til flyttingen av produksjonen frem til dagens plassering. Historiefortellingene hadde en detaljrikdom og innlevelse så forsamlingen satt helt stum og bare lyttet. Etter et stykke nydelig sachetorte og passende akevitt (Opland Premium), spaserte vi sammen med guiden videre ned til Gjøvik gård.

Omvisningen i hovedhusets 1.etg begynte i forstuen før vi gikk inn på kjøkkenet. Her fikk vi en smak av Opland Costasera, mens vi satt med store ører på langbenkene. Hovedhuset er et fantastisk flott bygg hvor tiden omtrent har stått stille siden 1890. Vi fikk høre fortellinger om gårdens forskjellige eiere, politiske diskusjoner som ble avgjort ved balansekunst og demokratiske fester på kjøkkenet i en ellers svært aristokratisk tid. Datidens gårdeier bad inn tjenestefolk og forbipasserende til sjenk og dans på kjøkkenet. Det var et historisk tilbakeblikk rundt samfunnets oppblomstring, industrieventyr og fall.

Etter omvisningen på Gjøvik gård gikk vi til Gjøvik sjokolade. Her fikk vi tre smakebiter av utvalgt konfekt med tilhørende epledrikke fra lokal produsent. Så var det tid til noen timers «fritid» til å gjennomføre ønskede aktiviteter. Foreningen ble noe spredt utover Gjøvik sentrum frem til samling på rom 432 for å markere starten på kveldens jubileumsmiddag. Her reflekterte vi over dagens opplevelser så langt, og startet jubileumsfeiringen med hevet glass inneholdende foreningens egen tapping fra inneværende år.
Hotellet hadde satt sammen en passende treretters meny til jubileet. Og vi hadde fått dekket et eget rom slik at vi kunne sitte uforstyrret å nyte kvelden.

Hele turen kan egentlig oppsummeres med ett ord. Fantastisk!!

Studietur til Arcus 16. november 2023

En lystig og nydusjet gjeng ble hentet av en svært blid Rolf Berger Andresen bak rattet i sin flotte minibuss fra Brandtsgård på morgenen den 16. november, og kursen ble satt i retning av Arcus sitt anlegg på Gjelleråsen.

Vel fremme på Gjelleråsen ble vi møtt av en, som vanlig, høflig og særdeles hyggelig Halvard Heuch som tok oss med på en interessant rundtur på Arcus der vi fikk en innføring i både produksjon, lagring, pakking og håndtering av alkoholholdige varer på alle nivåer; fra små internett-ordrer på en og en flaske, via store ordrer til utelivsbransjen og utskipning av fat-containere for Linjeakevitt med Wilh.Wihelmsens rederi. Litt brennevinshistorie ble det også plass til, da Halvard fortalte engasjert om fremstilling av sprit via destillasjonsprosesser, krydder-teorier, lagring og produksjon av eikefat for lagring av de edle dråper. Alt dette mens vi ble vist rundt i vel bevarte «museums-avdelinger» som Arcus har vært veldig flinke til å ta vare på. Arcus forvalter også arven etter mange av de gamle, Norske destilleriene, herunder blant annet reseptene til Gammel Opland, Løiten Linie, Lysholm Linie og Simers Taffel. 

En meget interessant dag, var alle enige om!

Men så kom altså rosinen (eller poteten?) i pølsa, da turen gikk til de innerste gemakker hos Arcus for å få en første touch av vår egen Jubileumsakevitt som skal tappes i 2024.

Det var 10 spente «gutter» som hørte Halvor fortelle om teoriene bak smaks-settingen, hvilke krydder som har blitt brukt og hvilken alkoholstyrke som er anbefalt for å få en best mulig smaksopplevelse. Og «brygget» svarte til forventningene, her har vi noe virkelig bra på gang! For referansens skyld fikk også smake på et par andre av Arcus sine produkter, bla årets «Ekstra modnet juleakevitt» fra Gilde.

Vår seanse ble avsluttet med en hyggelig lunsj i kantina på Arcus, før vi tuslet ut i mini-bussen og ble fraktet trygt tilbake til Svelvik av den samme Rolf B Andersen!

Fagdag for foreningen ved Det Norske Brenneri

Den 9. september gjennomførte foreningen til akevittens fremme en fagdag ved Det Norske Brenneri i Grimstad. 14 av foreningens medlemmer reiste forventningsfulle ned fredag formiddag. Arrangementskomiteen med visepresident i spissen hadde booket overnatting på Scandic Grimstad, og sørget for en flott lunsj på ærverdige Café Ibsen.

I maksitaxi ble vi på ettermiddagen kjørt til Det Norske Brenneri for omvisning og prøvesmaking. Her ble vi tatt i mot av Richard. Om Richard hadde spesielt god tid den dagen, eller om alle omvisninger er like flotte, og prøvesmakingen like omfattende vites ikke, men en slik guidet tur anbefales på det sterkeste. Det var en meget flott fagdag.
Presidenten takket på vegne av foreningen for den flotte omvisningen ved å overrekke foreningens bordstander til Det Norske Brenneri, som kvitterte med å informere om at den vil få en velfortjent plass i det lokalet som benyttes i forbindelse med besøk og omvisning.

Etter omvisningen gikk turen tilbake til Grimstad. Dagens ble avsluttet med et fantastisk middag på Smag & Behag. En 5-retters med tilhørende anbefalt drikke kan anbefales.

Etter en laang frokost og rusletur i sentrum gikk tuten hjemover lørdag ettermiddag. En flott tur med faglig og sosialt påfyll!

Bordstander fra Foreningen til akevittens fremme overleveres Det Norske Brenneri